Ambitiøs udvikling

FN’s Verdensmål trådte i kraft i januar 2016 og består af 17 mål og 169 delmål. Det er den mest ambitiøse globale udviklingsdagsorden, som verden har set, og den skal frem til 2030 udstikke en kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og den planet, som vi bor på.

Aftalen forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. FN’s Verdensmål fokuserer ligeledes på at fremme fred og sikkerhed og stærke institutioner, og på at styrke internationale partnerskaber.

På Vejle Center Hotel er fokus rettet mod verdensmålene 6, 7 og 12, der handler om henholdsvis rent vand og sanitet, bæredygtig energi samt ansvarligt forbrug og produktion.

Reelt er det områder, som vi har arbejdet med gennem adskillige år, men indsatsen er heldigvis kun blevet yderligere øget med FN’s Verdensmål.

Vi laver nye mål hvert eneste år

The Green Key

På Vejle Center Hotel bliver der hele tiden ageret i forhold til FN’s Verdensmål, og da hotellet siden primo 2021 har været med i Green Key-samarbejdet, så er der i forvejen mange sammenfald i de målsætninger, som hotelchef Jesper Sørensen løbende sætter i tæt samarbejde med sit dedikerede personale.

– Vi laver nye mål hvert år, og det hænger sammen med, at Vejle Center Hotel siden 2021 har været medlem af Green Key, der er turismens internationale miljømærke.

Det betyder, at mange af de ting, som vi arbejder med i forhold til FN’s Verdensmål, det er i forvejen nogle, som vi har fokus på i Green Key-samarbejdet, forklarer Jesper Sørensen.

Han og personalet bruger en del kræfter på FN’s Verdensmål 2, der drejer sig om ”Stop Sult”. Her er hotellets udgangspunkt at stoppe madspild.

Der holdes skarpt øje med buffeten

Den største buffet på hotellet er frokostbuffeterne, der ofte ledsager konferencer og kurser, som fylder en hel del på Vejle Center Hotel. Her anrettes der oftest med portionsanretninger, i stedet for at stille store fade ind, der er pakket med kød.

– De fleste af os kender godt det der med, at man lige tager lidt ekstra, bare for en sikkerheds skyld. Det prøver vi at komme omkring. Vores personale bliver også lært op i at holde serveringsfade tilbage, i stedet for bare at stille alt ind.
Vi sørger selvfølgelig for, at der altid er nok på buffeten, men fordelen ved at holde hele fade tilbage er, at de kan bruges til andet formål, påpeger Jesper Sørensen.

– Vi forsøger at nudge vores gæster, når de er ved buffeten.
Det kan være venlige – og for gæsten måske lidt ubevidste – opfordringer til ikke at fylde tallerkenerne for meget op. Vores mest fornemme opgave er jo at yde god service, men det må gerne ske med et glimt i øjet.

Vi meget ud af at portionsanrette, så vidt det overhovedet er muligt, for det er en stensikker vej til mindre madspild, pointerer hotelchefen.

“Vores personale bliver også lært op i at holde serveringsfade tilbage, i stedet for bare at stille alt ind. Vi sørger selvfølgelig for, at der altid er nok på buffeten, men fordelen ved at holde hele fade tilbage er, at de kan bruges til andet formål, påpeger Jesper Sørensen.”

Affaldet sorteres i 13 forskellige spande

Affaldsmængden er blevet reduceret Som et af midlerne til at reducerer mængden af affald, der er en del af FN’s Verdensmål 12, er der indført sortering af affald både fra hotelværelserne, i lobbyen samt i alle mødelokaler. Her sorteres i plast, grønt, papir og restaffald. Den del handler om gæsterne på hotellet – men når talen falder på selve hotellet, så skal affaldet sorteres i 13 forskellige spande.

– Vi følger naturligvis de sorteringskrav, som er gældende, men al vores madaffald bliver kørt væk i såkaldte svinespande og kørt til Daka, hvor der laves dyrefoder og biogas.
Det er også et led i at mindske madspild. Vores frugtleverandør tager emballagen med retur, og når vi eksempelvis får kød, så bliver mange af produkterne leveret i returkasser, forklarer Jesper Sørensen.

“Eksotiske madvarer”

Et andet parameter i forhold til mad og bæredygtighed, som også er relevant for os, handler om eksotiske madvarer og i særdeleshed frugt.

Særligt ananas har vi skåret ned på, og herefter sætter vi fokus på meloner og bananer, som vi også vil prøve at skære kraftigt ned på.

Kvaliteten er ikke helt, hvad den har været, og desuden er det jo ikke særligt bæredygtigt at importere varer fra den anden side af jordkloden, fortæller hotelchef, Jesper Sørensen.

LED-pærer skal lyse over hele hotellet

Kampen mod madspild og bæredygtighed er vigtige indsatsområder for Jesper Sørensen – men det er andre former for bæredygtighed naturligvis også.

– Energibesparende tiltag har vi haft fokus på i mange år, og på Vejle Center Hotel har vi 100 procent lavenergi-belysning overalt.
På sigt går vi efter at have LED-belysning på hele hotellets område, men vi er endnu ikke helt i mål.

Der er nogle steder, hvor vi har lysstofrør, men det kommer, forklarer han.

Bevægelsessensorer, der styrer belysningen, er ligeledes blevet installeret over det mest af hotellet – men da der skal være lys døgnet rundt på de hotelgange, hvor der er få eller ingen vinduer, så er det ikke noget, der kan etableres overalt.

“På hotellet bliver der arbejdet med miljømærkede rengøringsprodukter. Alle de produkter, som bruges i den daglige rengøring, er mærket enten med Svanemærket eller med EU-blomsten.

– Jeg vil vurdere, at vi snakker mellem 80 og 90 procent, der er miljømærket. Og da kravet er 60 procent, så opfylder vi jo det til fulde. Men det betyder ikke, at vi ikke fortsat kan optimere processerne, så det har vi selvfølgelig altid fokus på, siger Jesper”.